فهرست مطالب

مطالعات علوم محیط زیست - سال ششم شماره 2 (تابستان 1400)

نشریه مطالعات علوم محیط زیست
سال ششم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/02
  • تعداد عناوین: 30
|
  • رضا خلیلی*، حسین منتصری، حامد متقی، ابوالفضل زالی صفحات 3518-3524

    کمبود منابع آب یکی از بزرگ ترین و دشوارترین موضوعاتی زیست محیطی می باشد که در کشور ایران به سرعت در حال افزایش می باشد. با توجه به وضعیت کمبود منابع آب در حوضه هراز، این مقاله یک مدل پویایی سیستم (SD) برای ظرفیت حمل منابع آب (WRCC) ایجاد کرده و تعادل بین عرضه و تقاضای منابع آب را مورد تجزیه وتحلیل قرار داده است. جهت انجام تجزیه وتحلیل سه سناریو برای شبیه سازی WRCC از سال 2010 تا 2030 طراحی شد و کل تقاضای آب و مقدار خروجی محصولات ثانویه به عنوان شاخص های ارزیابی برای مطالعه WRCC در حوضه هراز انتخاب شدند. نتایج نشان دادند که ظرفیت حمل منابع آب در حوضه هراز نمی توانند پاسخگوی تقاضای توسعه های اقتصاد اجتماعی در سال های آینده باشد و سناریوی سوم به طور موثر می تواند کمبود آب را جبران کند. بر این اساس، به منظور تضمین استفاده پایدار از منابع آب باید سیاست های صرفه جویی در مصرف آب به شدت افزایش یابد.. . . . . . .

    کلیدواژگان: عرضه و تقاضا، منابع آب، حوضه هراز، پویایی سیستم، Vensim
  • ندا جعفری*، مریم حافظ پرست، بهمن فرهادی صفحات 3525-3532

    تعیین کیفیت آب در مدیریت منابع آب از اهمیت خاصی برخوردار است. امروزه به علت وجود منابع متعدد آلوده کننده منابع آب از کیفیت شیمیایی منابع آبی به شدت کاسته شده است. هدف از این پژوهش طبقه بندی کیفی منابع آبی حوضه آبریز گاماسیاب استان کرمانشاه جهت مصارف شرب و کشاورزی و کیفیت منابع آب های سطحی و زیرزمینی می باشد که از داده های کیفی پنج ایستگاه از سال 97-1358 و تعداد 5 حلقه چاه استفاده شد. داده های کیفی مورد بررسی این پژوهش10 پارامتر شامل: so4، cl، Hco3، ، ، ، TDS، EC ، pH و SAR می باشد. نتایج نشان داد که طبق نمودار ویلکاکس تمام نمونه در محدوده کلاس C2S1 قرار دارند، که نشان دهنده آب با کیفیت خوب برای آبیاری وکشاورزی می باشد. . طبق نمودار پایپر رخساره آب کلسیت و تیپ آب شیرین می باشد. آب رودخانه ها از نظر شرب بر اساس شاخص شولر از لحاظ سختی و بی کربنات در حد قابل قبول و از نظر بقیه پارامتر ها در محدوده خوب قرار دارند. نتایج محاسبه شاخص های WQI و GWQI نشان دهنده کیفیت آب عالی برای آب های سطحی و زیرزمینی این حوضه می باشد.

    کلیدواژگان: حوضه گاماسیاب، شاخص های کیفی، نمودار پایپر، نمودار شولر، نمودار ویلکاکس
  • امید ماه پیکر، امیر اشتری لرکی*، محمد اکبری نسب صفحات 3533-3539
    پیچک ها نوعی جریان چرخشی هستند که تا ده ها روز می توانند پایدار باشند و باعث تغییرات دما و شوری در محدوده وسیعی شوند. خلیج فارس نیز به طور روزانه در معرض این رویداد قرار دارد و به خصوص در فصل تابستان، پیچک هایی با شعاعی در حدود 50 کیلومتر (میان مقیاس) نیز در آن تشکیل می شوند که این تغییرات بر زندگی آبزیان موثر است. در این مطالعه با استفاده از مدل مایک که یک مدل هیدرودینامیکی است شبیه سازی جریان در خلیج فارس صورت گرفت و نحوه تغییرات پارامترهای هیدروگرافی و همچنین انتقال مواد معلق حول پیچک ها تحت بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد تشکیل پیچک باعث ایجاد تغییرات دمایی و شوری محسوس در محیط شده که با توجه به ساختار آن می تواند باعث مهاجرت گونه های دریایی بدون استرس شود. انتقال مواد مغذی توسط پیچک ها نیز به صورتی است که غلظت مواد معلق در مسیر دایره ای پیچک بیشترین مقدار را دارد. همچنین بررسی مطالعات نشان داد که در فصل تابستان الگوی بازگشت شیلاتی برای تعدادی از گونه ها که تحت بررسی قرار گرفته بودند، دارای بیشترین درصد است که در این فصل مطابق نتایج پیچک های میان مقیاس تشکیل می شوند.
    کلیدواژگان: الگوی بازگشتی، پیچک، دما، شوری، مواد مغذی
  • حسن غلامرضایی، کامران خیرعلی پور*، شاهین رفیعی صفحات 3540-3548
    بررسی شاخص های انرژی و زیست محیطی در هر فعالیتی به منظور کاهش اثرات سوء بر محیط زیست ضروری می باشد. تحقیق حاضر با هدف بررسی شاخص های انرژی و زیست محیطی در تولید شکر از چغندر قند (Beta vulgaris) صورت گرفت. از داده های کارخانه قند فریمان، فریمان، خراسان رضوی، استفاده شد. از روش ارزیابی چرخه حیات و نرم افزار سیماپرو به منظور تعیین بارهای محیطی تولید محصول بهره گرفته شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که میزان کل انرژی نهاده در تولید یکصد تن شکر MJ12/4788690 است. موثرترین نهاده ی انرژی بر در تولید شکر، گاز طبیعی با سهم 43 درصدی می باشد. شاخص های نسبت انرژی، بهره وری انرژی، شدت انرژی و افزوده خالص انرژی نیز به ترتیب 56/0، Kg/MJ02/0، MJ/kg9/47 و MJ/100ton-1 7/2075499- محاسبه شد. سهم مصرف انرژی تجدیدناپذیر 35/97 درصد بود. بیش ترین بارهای زیست محیطی به ترتیب از جانب چغندر قند، تجهیزات و ماشین‏ها، نایلون و سنگ آهک می باشد. نرمال سازی شاخص های زیست محیطی در تولید شکر نشان داد که گروه های اثر سمیت آب های آزاد، تقلیل منابع غیرآلی (سوخت های فسیلی)، گرمایش جهانی، سمیت آب های سطحی و پتانسیل اسیدی شدن نسبت به سایر گروه های اثر دارای مقادیر بیشتری می باشند.
    کلیدواژگان: شکر، انرژی، ارزیابی چرخه حیات، اثرات زیست محیطی
  • علی قمی اویلی*، مسلم اکبری نیا، سید محسن حسینی، محمدحسن طالبیان، هانس کناپ، میلاد رحیمی صفحات 3549-3555

    مدیریت جنگل ها از موارد حایز اهمیت در حفاظت و شناسایی اولویت های مناطق جنگلی محسوب میگردد. لذا با توجه به دخیل بودن افراد حقیقی و حوقوقی در اخذ تصمیم هی مدیریتی استفاده از روش های با کمترین آسیب به محیط و تسریع در رویه اجتماع نیازمند بکارگیری روش های متناسب همچون تیوری بازی ها می باشد. قدرت و توانایی تیوری بازی به عنوان یک ابزار ریاضی برای تصمیم گیری به دلیل روش شناسی آن از نظر ساخت و تحلیل مشکلات و مسایلی است که بشر در انتخاب های استراتژیک با آن روبه رو است. بنابراین در آزمایش کاربردی این روش به مطالعه استراتژیهای شرایط ثبت جهانی چندسایت جنگل های هیرکانی پرداخته شد. جهت مطالعه استراتژی بازی ها از سری پرسش نامه های متوالی استفاده گردید؛ مدل درختی برای راه حل سوال 12 مرحله ای با جایگشت 5 سایت و 4 معیار IUCN مورد آزمون قرار گرفت. نتایج آنالیزهای این بخش نشان می دهد تنها یک استراتژی از 1024 راه حل تنها دارای جواب قطعی است. این استراتژی به شرح زیل : اگر سایت گلستان با معیار 8 انتخاب شود احتمال نامزدی سایر سایت ها با معیار 9 وجود داشته باشد بنابراین اثر کلاس های دیگر سایت ها تنها به معیار هشتم بر خواهد گشت و پارامترهای این معیار می تواند سبب معنی داری انتخاب ها شود.

    کلیدواژگان: تئوری بازی ها، ثبت میراث جهانی، انتخاب های استراتژیک، جنگل های هیرکانی
  • محمد بابایی*، اسدالله مهرآرا، مهرداد متانی، محمدرضا باقرزاده صفحات 3556-3569

    در بخش کیفی با استفاده از روش گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری با 25 خبره، مصاحبه عمیق انجام و در بخش کمی، برای سنجش مدل، پرسشنامه محقق ساخته ای با روش نمونه گیری خوشه ای نسبی در بین 285 نفر از نمونه ها توزیع گردید. روایی پرسشنامه با روش صوری و محتوایی و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. داده ها با روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی با نرم افزارهای SPSS و AMOS تحلیل گردید. نتایج بخش کیفی حاکی از آن بوده که الگوی زیست محیطی توسعه پایدار دارای 15 بعد بشرح شرایط علی (1. رسالت خدمات رسانی، 2. الزامات ایمنی و بهداشت، 3. مسئولیت اجتماعی)، شرایط زمینه ای (4. آموزش و یادگیری، 5. فرهنگ سازی، 6. نگرش و آگاهی مدیران)، شرایط مداخله ای (7. پیمانکاران، 8. تاسیسات و تجهیزات فنی، 9. تکنولوژی و عملیات فنی)، راهبرد (10. سیاست گذاری های میان مدت و بلندمدت وزارت نیرو، 11. نظارت و ارزیابی مستمر بر روند پروژه ها، 12. برنامه های مدیریت مصرف مشترکان، 13. برنامه های مدیریت آلاینده های حاصله) و پیامد (14. ارتقاء عملکرد زیست محیطی شرکت گاز

    کلیدواژگان: محیط زیست، توسعه پایدار صنعت گاز ایران، سوخت فسیلی، آلودگی محیطی
  • بختیار بهرامی*، میلاد زندسلیمی صفحات 3570-3586
    برای دستیابی به تحلیل اکولوژی جامع تر، اکولوژی منظر نیازمند درنظرگرفتن ویژگی های طبیعی آن منظر، مداخلات و اداراک انسانی در یک چارچوب همبودی است. در این راستا، در یک سکونتگاه تپه ماهوری، وضعیت اکولوژیکی تپه ها را می توان دستکم از دو منبع بررسی کرد: شاخص های کمی اکولوژیک و ارزیابی های بصری کاربران. این پژوهش روابط احتمالی بین این دو و همچنین میزان انطباق آن ها را در چهار تپه مهم سنندج (توس نوذر، نیشتمان، ملت و دیدگاه) بررسی کرده است. نخست با استفاده از نرم افزار فراگ استت ، شاخص های کمی از تصاویر ماهواره ای به دست آمد. سپس از طریق تحلیل مولفه های اصلی، 12 شاخص منتخب (وارث) نهایی شدند. سپس متناظر با این شاخص ها، میزان ارزیابی بصری کاربران توسط پرسشنامه تصویری آنلاین گردآوری شد. نتایج تحلیل واریانس (ANOVA) نشان دادند که رابطه معنی داری بین شاخص های کمی منظر با ارزیابی بصری کاربران وجود دارد. در این میان، دو شاخص اکولوژیک CONTIG و FRAC دارای بیشترین انطباق با نظر مشارکت‎کنندگان بودند. به عبارتی، دو شاخص پیوستگی و پیچیدگی می توانند سنجه های مناسب تری برای بررسی وضعیت اکولوژی منظر تپه ها باشند.
    کلیدواژگان: تپه، اکولوژی منظر، شاخص های اکولوژیک، ارزیابی بصری منظر
  • سید رضا میرعلیزاده فرد*، شهرزاد خرم نژادیان، یوسف رشیدی صفحات 3587-3595
    به منظور مدل سازی پخش آلاینده ها، آگاهی از میزان عمق اختلاط ضروری است که در اکثر مدل سازی ها تنها با توجه به اقلیم منطقه، مقادیری برای عمق اختلاط فرض می شود. هدف از این تحقیق نشان دادن رابطه بین مقادیر عمق اختلاط در جو و میزان آلاینده های اندازه گیری شده توسط ایستگاه های پایش منطقه پونک تهران می باشد. بررسی میزان انتشار آلاینده های O3، SO2، PM10، NO2، CO و PM2.5 ایستگاه کیفیت هوای شهری منطقه پونک و مقایسه میانگین روزانه و ماهانه غلظت آلاینده های هوا بر اساس اطلاعات دریافتی از ایستگاه سنجش شرکت کنترل کیفیت با مقادیر ارتفاع لایه مرزی همرفتی و ارتفاع لایه مرزی مکانیکی (عمق) اختلاط انجام شد. نتایج مطالعه نشان داد ارتفاع اختلاط شهری متناسب با تغییرات دمای هوای محیط رشد می کند. از طرفی شرایط سینوپتیک مانع از جابجایی و همرفت جرم هوای لایه مرزی می شود. همچنین عوامل موثر بر آلودگی هوا تابع خصوصیات هواشناسی، توپوگرافی زمین و شدت تولید آلاینده ها است که به افزایش یا کاهش غلظت آن ها در مقیاس محلی و منطقه ای منجر می شود.
    کلیدواژگان: عمق اختلاط، شرایط اقلیمی، آلاینده های هوا، ارتفاع اختلاط، کیفیت هوای شهری
  • غلام حسن جعفری*، زینب کریمی صفحات 3596-3604

    پوشش گیاهی بیش از 35 کیلومترمربع از سراب زنجان رود، یکی از شاخه های اصلی قزل اوزن، چمن می باشد که به عنوان چمن سلطانیه معروف است. چمن، گیاهی علفی از تیره گندمیان، در شرایط اقلیمی سرد وگرم رشد می کند. برای بررسی ژیومورفوژنز چمن سلطانیه از نرم افزارهای Arc GIS،Google Earth، Global mapper، اکسل و نقشه های زمین شناسی، توپوگرافی، مدل رقومی ارتفاعی (DEM) و داده های اقلیمی استفاده شد. باکمک مدل های تجربی رایت و پورتر، ارتفاع برف مرز وخط تعادل آب ویخ کواترنری برآورد شد. بررسی های میدانی از نقاطی که آبراهه ها درنقشه های توپوگرافی به شکل دوشاخه نمایش داده شده اند، هیچ شاهدی از تغییر شیب یا تغییر رسوب و دریابار دیده نشد. باتوجه به وجود آثار سیرک های یخچالی کواترنری در ارتفاعات شرقی وغربی سلطانیه، حاکمیت یخچال در دوره های سرد کواترنری در منطقه قریب به یقین بوده است. چمن سلطانیه از نوع چمن های سردسیری است. متوسط دمای وزنی حوضه سلطانیه، ازروابط رگرسیونی 85/7 درجه سانتی گراد و متوسط بارش 75/428 میلی متر برآورد گردید و ارتفاع برف مرز وخط تعادل آب ویخ، به ترتیب 2268و 5/1147متر برآورد گردید. شواهد منعکس شده در نقشه های توپوگرافی در ایجاد سطوح ارضی مستوی سراب زنجان-رود، نمی تواند دلیلی بر وجود دریاچه یا پلایا بودن منطقه باشد؛ اقلیم معتدل متمایل به سرد ونیمه مرطوب، به همراه خاک نفوذناپذیر در عمق کم خاک، مهم ترین نقش را در ایجاد چنین سطوحی داشته است.

    کلیدواژگان: چمن سلطانیه، سیرک، یخچال، روش رایت و بورتر
  • الله بخش کاووسی* صفحات 3605-3612
    کاهش استفاده از منابع تجدیدناپذیر وکنترل آلودگی های زیست محیطی و تامین انرژی پاک، امری مهم تلقی و همواره از دغدغه های جوامع مختلف به شمار می رود و برنامه ریزی برای اجرایی نمودن آن، یک ضرورت محسوب می گردد. ازآن جایی که کشور ایران موقعیت جغرافیایی خاصی به دلیل قرارگرفتن در منطقه جغرافیایی با پتانسیل بالا و شدت تابش عالی خورشید دارد. با ارایه راهکاری مناسب و با شناخت قابلیت ها و پتانسیل های بالقوه در آن، می توان در تولید و کاربرد انرژی های نو بهره برد. هدف این مقاله ارایه راه کار مناسب جهت استفاده از انرژی های نو و قابل تجدید خورشیدی خصوصا سیستم فتوولتاییک و پهنه بندی آن در ایران می باشد. برای تحقق این مهم، نیاز است با شناخت منابع تجدیدپذیر وقابلیت های موجود درهرنقطه از کشور، از انرژی های بومی تجدیدپذیر استفاده شود. نتایج مقاله نشان می دهد با مطالعه و شناخت قابلیت های انرژی خورشید و سیستم فتوولتاییک وکاربرد آن و شناخت موقعیت ایران و مطالعه میزان تابش نور خورشید در آن، این کشور بستر مناسبی جهت بهره برداری از سیستم های فتوولتاییک دارد که توجه به این مهم، سبب ارایه نقشه پهنه بندی اقلیمی سیستم فتوولتایک ایران در این مقاله گردید.
    کلیدواژگان: خورشید، فتوولتائیک، تجدید پذیر، انرژی های نو، پهنه بندی
  • مهدی جلیلی قاضی زاده*، صبا خلج، فاطمه سادات آقامیر محمد علی صفحات 3613-3625
    با توجه به افت کیفیت خاک و نیز حجم بالای آلودگی خاک در ایران، ضروری است روش هایی که منجر به کاهش و یا حذف آلاینده های موجود در خاک می شوند در گستره وسیعی از ایران به کار برده شوند. خاک آلوده نیز از محل دفن پسماند واقع در مجتمع آرادکوه کهریزک برداشت شد. در آزمایشگاه با استفاده از روش گرماکافت، از پسماندهای غذایی و کنجاله های روغنی دو نوع بایوچار با خصوصیات متفاوت تولید شد. با استفاده از نرم افزار R انحراف معیار و میانگین محاسبه و نیز با استفاده از نرم افزار SPSS - version 26 آزمون Shapiro-Wilk انجام و از صحت نرمال بودن داده ها اطمینان حاصل شد. بایوچار های حاصل از کنجاله های روغنی و پسماند های غذایی تاثیر قابل ملاحظه ای بر کاهش مقادیر فلزات سنگین خاک دارند و موجب اصلاح خاک می شوند. در صورتی که تاثیر قابل ملاحظه ای بر بهبود ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک ها ندارند. کاهش فلزات سنگین و افزایش حاصلخیزی خاک، علاوه بر زیست توده اولیه و شرایط پیرولیز، به نوع دانه بندی خاک نیز بستگی دارد.
    کلیدواژگان: مولفه های حاصلخیزی خاک، فلزات سنگین، بایوچار، پسماند غذایی، کنجاله روغنی
  • سیمین تقی زاده* صفحات 3626-3636
    SiC ماده ای مقاوم و مناسب است. امروزه با افزایش تقاضا تولید این ماده افزایش پیدا کرده است و در پی آن حجم عظیمی از گاز CO تولید می شود. روش مرسوم و متداول برای تولید باصرفه و اقتصادی SiC ، استفاده از روش آچسون است که سبب ورود مواد آلاینده به محیط زیست می شود. قبل از ارایه هرگونه راهکار جهت کاهش میزان آلودگی لازم است مقدار آلودگی و نرخ انتشار را اندازه گیری کرد. روش های فراوانی جهت ارزیابی نرخ انتشار گازها وجود دارد. در این پژوهش برای اولین بار از نرم افزار متلب جهت محاسبه نرخ انتشار گاز CO در طی فرآیند تولید SiC با روش رآکتور آچسون پرداخته شده است. ابتدا به بررسی خواص بستر و تغییرات دما پرداخته و سپس روند فرآیند تولید SiC و CO به تصویر کشیده شده است. بررسی ها نشان می دهد که لازم است دمای بستر در اثر ایجاد مقاومت الکتریکی در هسته گرافیتی به مقدار مطلوب برای شروع واکنش برسد، با شروع واکنش تولید SiC، تخلخل بستر به علت مصرف کربن افزایش می یابد و همزمان گاز CO تولید می شود. با پیشرفت واکنش میزان این گاز، داخل راکتور افزایش می یابد و جریانی به سمت دریچه خروجی ایجاد شده و سبب کاهش گاز CO در داخل راکتور میشود.
    کلیدواژگان: سیلیکون کاربید، مدلسازی عددی، گاز کربن مونواکسید، راکتور آچسون، نرخ پخش
  • رضا شاکری* صفحات 3637-3643
    چالش های منابع ابی و تغییرات سطحی دریاچه ارومیه و جامعه تحت نفوذ آن نگرانی های جدی از بروز خطرات و نابودی محیط زیست حوزه را درحال گذراندن هستندو مطالعه اخیر با نگاهی به گذشته و حال اینده به ترسیم واقعیت آینده 20 ساله با کمک علوم سنجش از دور پرداخته است. بنابراین در مطالعه اخیر با استفاده از تصاویر ماهواره لندست از سال 2000 ، 2010 و 2020 به چگونگی روند تغییرات 6 کاربری عمده پرداخته است. و با کمک تحلیل مکانی و زمانی شیوه پراکندگی سنجه های سرزمینی جای پای تخریب و نیازهای آبی و تخریب محیط زیست را ترسیم نموده است. بنابراین نتایج نشان میدهد در طول دوره 20 سال اخیر 40% بر مساحت انسان سازها افزوده شده است. همچنین جنگل ها تنها 5% نرخ کاهشی را تجربه کرده اند. لذا بدنه های آبی 15% مساحت خود را کاهش داده است و در نهایت سرعت این تغییرات در دوره اول بسیار شدید تر از دوره 2010 تا 2020 بوده است. در دوره دوم مراتع و پوشش خاک یا مراتع ضعیف بیشترین تغییرات را در پی داده است. این روند بیشتر وابسته به تغییرات اقلیمی است.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، روند تغییرات، سیمای اکواوژیک، ماهواره لندست، دریاچه ارومیه
  • سید تیمور حسینی صفحات 3644-3647

    امروزه محیط زیست یکی از مسایل مهم جوامع بشری به شمار می رود. آلاینده های محیط زیست شامل آلودگی هوا، آلودگی خاک، آلودگی آب و آلودگی صوتی می باشد. از میان آنها موضوع آلودگی هوا به دلایل مختلف از اهمیت بیشتری برخوردار می باشد. در کلانشهر تهران از حدود 2 دهه پیش آلودگی هوا به یک معضل و مشکل جدی برای مدیریت شهری تبدیل شده است که متاسفانه راهکار اساسی برای آن ارایه نشده است. با توجه به تجربه نویسنده و حوزه فعالیت، در این پژوهش به پایه و اساس این مشکل پرداخته شده است. که البته این داده ها صرفا از منابع موجود گرداوری شده است. شاید بتوان با تکیه بر داده های واقعی که مستلزم صرف وقت و هزینه بیشتر است بتوان راهکارهای اساسی برای حل مشکل آلودگی هوای این کلانشهر ارایه کرد. در این پژوهش ضمن ارایه داده ها و آمار منابع مختلف، نسبت به مقایسه این داده ها و بیان نقاط ضعف و قوت آنها به پتانسیل آلودگی منابع مختلف و مغفول در ارزیابی های انجام شده مراجع قبلی اشاره شود.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، حمل و نقل، منابع ساکن، صنعتی، شهری
  • فریناز امینی، محمد مهدی خبیری*، فرهاد نژادکورکی صفحات 3648-3657

    از جمله موثرترین و اقتصادی ترین روش های کاهش آلودگی صوتی ترافیک عبوری، کنترل در منبع تولیدی آن می باشد، همچنین امکان کاهش برخی از صداهای تولید شده در راه ها، بواسطه جذب آن توسط روسازی وجود دارد. این آلودگی شامل سه دسته: صدای ناشی از واحد قدرت وسیله نقلیه، صدای ناشی از اثر آیرودینامیک وسیله نقلیه و صدای ناشی از اثر متقابل تایر و روسازی است. برای ارزیابی مقاومت لغزشی آسفالت از آزمایش پاندول انگلیسی مطابق با استاندارد E303-74 ASTM در شرایط مرطوب و خشک استفاده شد. از این دستگاه برای بررسی بافت ریز روسازی استفاده می شود و همچنین برای بررسی بافت درشت روسازی از آزمایش پخش ماسه استفاده شد. برای بررسی میزان صدای (روسازی/لاستیک) نیز از دستگاه صوت سنج در شرایط آسفالت خشک و خیس و در سرعت-های 30 و 50 کیلومتر بر ساعت بررسی شد. تمام آزمایشات مذکور بر روی 9 نقطه مختلف آسفالت در شرایط میدانی انجام گردید. با توجه به نتایج، می توان بیان کرد، که تهیه روسازی های با درصد درشت دانه بیشتر، می تواند باعث افزایش 32درصدی اصطکاک و افزایش 6 درصدی آلودگی صدا در اثر حرکت وسایل نقلیه را شامل شود. همچنین افزایش سرعت باعث افزایش 9/0 دسی بل صدای روسازی/لاستیک شده است.

    کلیدواژگان: بافت روسازی، آلودگی صوتی، سرعت وسایل نقلیه، اصطکاک، مشخصات مخلوط آسفالتی
  • حسین سیدکلال*، سمیه اسدی، وحید زارع شاه آبادی، سید ابراهیم موسوی، محمدرضا الماسیان، علیرضا خانچی، محمد تقی اف صفحات 3658-3668

    به دلیل سمیت بالای توریم، تعیین مقدار دقیق و جداسازی آن در پسماندهای هسته ای، امری ضروری است. در این پژوهش، یون های توریم به وسیله ی رزین های تبادل یون XAD-7 که با دو ترکیب فسفاتی TOPO (3-اکتیل فسفین اکسید) وT2EHP (3-2-اتیل هگزیل فسفات) آغشته و اصلاح شده بودند، در یک سیستم ناپیوسته مورد جذب قرار گرفتند. تاثیر پارامترهای مهم و موثر بر فرآیند جذب از جمله pH ، زمان، دما و وجود یون های مزاحم و همچنین اثر شوینده ی مناسب برروی میزان واجذبی بررسی و ارزیابی شد. روابط ترمودینامیکی و چندین مدل جذب هم دما از جمله فروندلیش، لانگمویر ،تمکین و ردلیش-پترسون برای توصیف تعادل جذب بررسی شدند. بررسی ساختار جاذب اصلاح شده با روش های طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR) و آنالیز توزین حرارتی (TGA) صورت گرفت. واکنش جذب به صورت خودبخودی (منفی بودن تغییرات انرژی آزاد گیبس) انجام می شود و همچنین یک فرایند گرمازا (منفی بودن تغییرات آنتالپی) می باشد. مدل های جذب هم دما، مدل ردلیش- پترسون غیرخطی بهترین نتیجه داشت.

    کلیدواژگان: جذب سطحی، رزین XAD-7، آغشته سازی، ترکیبات فسفاتی
  • سید کاظم حسینی*، ابوذر رفیعی قهساره صفحات 3669-3685

    هدف این مقاله بررسی پیامدهای و چالش های زیست محیطی منطقه ویژه ی پارس جنوبی می باشد. روش مقاله توصیفی-تحلیلی است. نتایج نشان داد که یکی از مهم ترین مسایلی که در حال حاضر در رابطه با منطقه پارس جنوبی موردبحث است مسئله وضعیت پایداری محیط زیست این منطقه است. احداث و بهره برداری از منطقه پارس جنوبی دارای اثراتی مثبت و منفی، کوتاه مدت و بلندمدت و مستقیم و غیرمستقیم بر محیط زیست منطقه و کل کشور و حتی کشورهای حاشیه خلیج فارس است. ورود پساب های واحدهای پتروشیمی و پالایشگاه های گازی به دریا و عدم کنترل آلایندگی این پساب ها نیز از دغدغه های دوستداران محیط زیست است. از مهم ترین برنامه های سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در راستای بهبود شاخص های زیست محیطی در منطقه ویژه می توان به اصلاح ساختار مدیریت اجرایی محیط زیست منطقه پارس جنوبی و یکپارچه سازی فعالیت ها از طریق تنظیم و تصویب چارت سازمانی مصوب و ابلاغ دستورالعمل اجرایی باهدف هماهنگ سازی فعالیت واحدهای بهداشت، ایمنی و محیط زیست در پالایشگاه های گازی و مجتمع های پتروشیمی اشاره نمود. قطعا این هماهنگ سازی فعالیت ها از اقدامات جزیره ای و برنامه های سطحی و نیز به خطر افتادن بیشتر محیط زیست و سلامت شهروندان و شاغلین منطقه جلوگیری خواهد نمود. مجموعه این برنامه ها و اقدامات نویدبخش آینده ای روشن برای ارتقای شاخص های زیست محیطی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس است.

    کلیدواژگان: محیط زیست، پایداری محیط زیست، پیامدهای سیاسی-امنیتی، منطقه ویژه پارس جنوبی، عسلویه
  • فتانه حاجیلو* صفحات 3686-3695
    افزایش دسترسی به غذای سالم و مغذی و مقابله با تغییرات اقلیمی که تولید غذا در جهان معاصر را با خطرروبرو کرده، از طریق کشت ارقام بومی سازگار و مقاوم به تنش های محیطی، آفات و بیماری های گیاهی و نیاز کمتر به کود و سم بسیار مهم است. در این راستا دانش زیستی افرادی که به طور سنتی به کشاورزی اشتغال دارند اهمیت دارد زیرا محققان را برای اتخاذ تصمیمات و اقدامات مناسب در برابر تغییر آب و هوا راهنمایی می کند. مقاله حاضر مستخرج از یافته های پژوهش برای کشف دانش بومی کشت ارقام محلی محصولات کشاورزی در بین زنان روستایی آذربایجان شرقی است. روش تحقیق کیفی است و جمع آوری اطلاعات میدانی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته با زنان کشاورز انجام شده است. تحلیل یافته ها به شیوه تحلیل مضمون نشان می دهد بخش مهمی از عوامل تاثیر گذار بر کشت ارقام بومی در قالب ساختارهای اجتماعی و اقتصادی جای می گیرد. نتایج حاکی از آن است که تلفیق سه موضوع جنسیت، تغییرات اقلیمی و تولید محصولات کشاورزی می تواند سیاست های بخش کشاورزی در جهت ترغیب کشاورزان به کشت ارقام و حفظ بذرهای بومی را به موفقیت بیشتر رهنمون شود.
    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، امنیت غذایی، دانش بومی، زنان روستایی
  • زهره پورملائی، میترا محمدی*، محمد غفوری صفحات 3696-3703
    این تحقیق با هدف تعیین و پهنه بندی کیفیت بهداشتی هوای مشهد در سال 1393 با تکیه بر شاخص کیفیت هوا (AQI) انجام شد. در این مطالعه، غلظت های لحظه ای آلاینده های شاخص هوای مشهد تهیه و میزان AQI محاسبه شد. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون های Kruskal-Wallis و Mann-Whitney در سطح معنی داری 5% در نرم افزار SPSSV.23 انجام شد. همچنین در این مطالعه از Arc GIS به منظور پهنه بندی کیفیت هوای ایستگاه های مورد بررسی استفاده شد. نتایج نشان داد که ماه های شهریور و مهر به ترتیب دارای بالاترین میانگین شاخص AQI با مقدار 168 و 156 (وضعیت ناسالم) و اسفندماه با مقدار 88 (وضعیت متوسط) دارای کمترین میزان در بین ماه های مورد مطالعه، است. براساس نقشه های پهنه بندی، اکثر ایستگاه های مشهد در وضعیت متوسط و ناسالم برای گروه های حساس ارزیابی شد. همچنین ایستگاه های تقی آباد و خیام جنوبی با میانگین شاخص AQI برابر با 107 (وضعیت ناسالم برای گروه های حساس) به عنوان آلوده ترین و ایستگاه ماشین ابزار با مقدار 37 (وضعیت خوب) به عنوان پاک ترین نقاط در بین ایستگاه های مورد مطالعه، بودند. در طول مدت مطالعه نیز، PM2.5 مهمترین آلاینده مسیول بوده است.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، پهنه بندی، آلاینده های معیار، کیفیت بهداشتی هوا، شاخص کیفیت هوا (AQI)
  • محمدحسن یزدانی*، ژیلا فرزانه سادات زارنجی صفحات 3704-3709

    علی رغم تاثیرات منفی شیوع ویروس کووید 19 در زمینه های مختلف، توقف و کاهش برخی فعالیت ها، تاثیرات مثبتی بر محیط زیست داشته است. پژوهش حاضر با هدف سنجش پایداری زیست محیطی شهر اردبیل در دوران پاندمی کووید 19 در راستای تحقق شهر سبز در منطقه 3 شهر اردبیل و با در نظر گرفتن 5 معیار صورت پذیرفته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، بنا بر ماهیت موضوع توصیفی تحلیلی می باشد. بر اساس آزمون T تک نمونه ای، پایداری زیست محیطی میانگین شاخص های مورد بررسی برابر با 02/3 و در حد متوسط می باشد. بر اساس یافته های حاصل از مدل COPRAS شهرک رضوان با Nj برابر با 100 درصد بهترین وضعیت را از لحاظ شاخص های پایداری زیست محیطی در بین محلات منطقه 3 شهر اردبیل داراست و محلات ملاباشی و ملایوسف با کسب پایین ترین درصد در نامطلوب ترین وضعیت و در جایگاه آخر قرار گرفته اند. محلات ملاباشی و ملایوسف به دلیل اینکه جز سکونتگاه های غیررسمی می باشند لذا بیشترین تاثیر منفی را بر سطح پایداری زیست محیطی منطقه 3 شهر اردبیل داشته اند.

    کلیدواژگان: پایداری زیست محیطی، کووید 19، شهر سبز، COPRAS، اردبیل
  • مهدیه رضایی*، مریم زهیری صفحات 3710-3719
    هدف این پژوهش تحلیل محتوای کتاب درسی انسان و محیط زیست پایه یازدهم مقطع متوسطه دوم بود. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش توصیفی از نوع تحلیل محتوا بود و از روش تحلیل محتوا با تکنیک آنتروپی شانون استفاده شد. جامعه آماری، محتوای کتاب انسان و محیط زیست با 115 صفحه، شامل 7 بخش بود که کل جامعه به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. نتایج نشان داد از مجموع 177 واحد ضبط برای مولفه های محیط زیستی، بیشترین واحد به شاخص خاک اختصاص یافته و کمترین واحد ضبط مربوط به شاخص تنوع زیستی است. بیشترین ضریب اهمیت در مولفه آب، شاخص آلودگی آب (21/0) و کمترین آن کاهش کیفیت آب (09/0)، بیشترین ضریب اهمیت در مولفه خاک مربوط به حفاظت خاک (32/0) و کمترین آن امنیت غذایی (08/0)، بیشترین ضریب اهمیت در مولفه هوا مربوط به آلودگی هوا (29/0) و کمترین عوامل انسانی (07/0)، بیشترین ضریب اهمیت در مولفه انرژی مربوط به سوخت فسیلی (29/0) و کمترین انرژی های پاک و سوخت های سبز (08/0)، بیشترین ضریب اهمیت در مولفه زباله مربوط به بازیافت (29/0) و کمترین تجمع و سوزاندن زباله (08/0) و بیشترین ضریب اهمیت در مولفه تنوع زیستی مربوط به معرفی تنوع زیستی (33/0) و کمترین مربوط به راهکارهای حفاظت (05/0) به دست آمد.
    کلیدواژگان: انسان و محیط زیست، تحلیل محتوا، کتاب درسی، آنتروپی شانون، مولفه ها
  • قاسم ذوالفقاری*، سارا نظام پرور، وحید رجب زاده صفحات 3720-3729

    در پژوهش حاضر، در ابتدا آلاینده های CO، CO2، NOx ، HC، H2S، و گرد و غبار در قسمت های مختلف کارخانه سیمان زاوه اندازه گیری شد و سپس مدل سازی آلاینده ها در شرایط مختلف پایداری تا محدوده 50 کیلومتری کارخانه در محیط نرم افزاری Screen View مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین غلظت گرد و غبار در خروجی پری هیتر به میزان mg/m3 93 گزارش شد (کمتر از استاندارد انتشار ایران). نتایج حاصل از مدل Screen View جهت شبیه سازی انتشار آلاینده های گازی دودکش پری هیتر حاکی از آن است که حداکثر غلظت گاز آلاینده NOx در پاییز 1397، در حالت ناپایداری جوی تا فاصله 5/3 کیلومتری از منبع آلاینده به μg/m3 6/58 می رسد. حداکثر غلظت خروجی دودکش پری هیتر (μg/m3 7/12) در شرایط جوی ناپایداری از استاندارد هوای پاک کشور کمتر است و نهایتا محدوده ای از 3 تا 30 کیلومتری خود را تحت شعاع قرار می دهد. غبار خروجی از دودکش های سیلوی سیمان و آسیاب سیمان به علت وجود ساختمان پری هیتر به عنوان مانع و ایجاد ناحیه خلا گردشی (Downwash) در پایین دست این دو دودکش، سبب آلودگی غبار در اطراف یعنی فواصل 200، 220، و 350 متری شده است.

    کلیدواژگان: ذرات غبار، آلاینده های گازی، آلودگی هوا، Screen View، کارخانه سیمان
  • یگانه فیض اللهی، عبدالله گلمحمدی*، علی نعمت الله زاده، محمد طهماسبی صفحات 3730-3739

    مواد بسته بندی بیوپلیمری مانند زیین به علت زیست تخریب پذیر بودن، پتانسیل بالایی برای جایگزینی با پلیمرهای مصنوعی دارند. علیرغم مزایای زیست محیطی، کاربرد عملی آنها به علت نامطلوب امکانپذیر نیست. برای غلبه بر این محدودیت ها، استفاده از مواد اتصال عرضی مثل اسانسهای گیاهی یک روش بسیار موثر است. لذا در این پژوهش اثر استفاده از اسانس آویشن شیرازی در بهبود خواص فیلم زیست تخریب پذیر زیین بررسی شد. افزودن اسانس آویشن شیرازی به فیلم تاثیری بر ضخامت فیلم نداشت. اما موجب کاهش مقاومت کششی، نفوذپزیری نسبت به بخار آب و میزان روشنایی و افزایش تغییر طول در نقطه شکست، حلالیت در آب و پارامترهای رنگی a و b در فیلم و همچنین بهبود خواص سطحی فیلم با توجه به تصاویر AFM و SEM شد. همچنین نتایج آزمون FTIR حاکی از برقراری اتصالات جدید در ساختار فیلم به علت حضور اسانس بود. بنابراین به نظر میرسد فیلم زیست تخریب پذیر زیین حاوی اسانس آویشن شیرازی قادر است دریچه جدیدی به سوی استفاده از مواد بسته بندی زیست تخریب پذیر در صنعت بسته بندی مواد غذایی به منظور حفظ بهتر کیفیت و ایمنی مواد غذایی و در کنار آن کاهش مخاطرات زیست محیطی حاصل از انباشت مواد بسته بندی نفتی بگشاید.

    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، اتصال عرضی، اسانس، زئین، زیست تخریب پذیر
  • عباس تخم افشان*، علی فرزادیان صفحات 3740-3751
    هدف این مقاله، بررسی تجزیه وتحلیل فاکتورهای کیفی آب زیرزمینی منطقه فراشبند جهت کشاورزی و شرب است تا با کاربرد روش های ترسیمی موجود در نرم افزار AQQA توان راهکار مناسبی برای مدیریت دشت ارایه کرد. در این پژوهش 19 روستا از شهرستان فراشبند در استان فارس انتخاب و پارامترهای فیزیکوشیمیایی همراه با تغییرات کمی در منابع آب زیرزمینی طی 1395 آنالیز شد. نتایج نشان داد بر اساس دیاگرام ویلکوکس در سال 95 منطقه جنوب برچشمه و کنار مالک در کلاس C3S1 با آب شور و قابل استفاده برای کشاورزی قرار دارد. بقیه مناطق با کلاس C4S1 و C4S2 با کیفیت خیلی شور برای کشاورزی نامناسب است. در طبقه بندی کیفیت آب های زیرزمینی فراشبند برای کشاورزی بر اساس WHO مشخص شد که حدود 2/56 درصد آب های زیرزمینی منطقه فراشبند از کیفیت نسبتا مطلوب برای کشاورزی برخوردار می باشند. آب زیرزمینی منطقه بر اساس استاندارد ایران برای شرب مشخص کرد که کل آب های زیرزمینی منطقه فراشبند کیفیت خوب و مجاز بر اساس مقدار اسیدیته، مقدار سولفات و مقدار سختی برای شرب برخوردار می باشند؛ اما ازنظر مقدار TDS تنها در محدوده کوچکی آب های زیرزمینی دشت دارای کیفیت قابل قبول برای شرب می باشند.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، استاندارد بین المللی، تغییرات کمی و کیفی، دشت فراشبند، Aquachem
  • آزیتا بهبهانی نیا*، مونا عزیزی، لعبت تقوی صفحات 3752-3756

    هدف از این پژوهش، تاثیر دو منبع آبیاری چاه و رواناب سطحی بر غلظت فلزات سنگین خاک می باشد. نمونه هایی از آب چاه، رواناب سطحی و از خاک آبیاری شده با آب چاه و رواناب سطحی در منطقه 18 تهران درماه های مختلف برداشت شد. غلظت سرب و کادمیم در نمونه ها با دستگاه جذب اتمی تعیین شد. نتایج این پژوهش نشان داد که در نمونه های خاک آبیاری شده با رواناب سطحی، حداکثر غلظت سرب و کادمیوم به ترتیب 5/52 و 64/0 میلی گرم درکیلوگرم خاک خشک به دست آمد که از حد مجاز عناصر سنگین در خاک کمتر است. در نمونه های خاک آبیاری شده با چاه، حداکثر غلظت سرب و کادمیوم،88 و 8/2 میلی گرم درکیلوگرم خاک خشک به دست آمد که کادمیم بیشتر از حد مجاز می باشد وعلت آن می تواند ناشی از مجاورت مزارع با مسیر خروجی فاضلاب شهری و ورود این فاضلاب ها به چاه های منطقه باشد. میانگین مقدار سرب و کادمیم در نمونه های چاه نشان داد، برای مصارف آشامیدنی بسیار سمی و برای استفاده در کشاورزی نیز مجاز نمی باشد. نمونه آب رواناب سطحی با مقدار سرب کم تر از 05/0 و کادمیوم کم تر از 03/0 میلی گرم بر لیتر برای مصارف آشامیدنی سمی و برای کشاورزی مجاز می باشد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، خاک، رواناب سطحی، چاه، فاضلاب شهری
|
  • Reza Khalili *, Hossein Montaseri, Hamed Motaghi, Abolfazl Zali Pages 3518-3524

    Lack of water resources is one of the biggest and most difficult environmental issues that is increasing rapidly in Iran. Given the scarcity of water resources in the Haraz Basin, this paper develops a system dynamics (SD) model for water resources carrying capacity (WRCC) and analyzes the balance between water supply and demand. For analysis of three scenarios to simulate WRCC from 2010 to 2030 Trahyshd and total water demand and the output value of secondary products as criteria for the study were selected WRCC Haraz basin. The results showed that the capacity to carry water resources in the Haraz Basin can not meet the demand for socio-economic development in the coming years and the third scenario can effectively compensate for water shortages. Accordingly, in order to ensure the sustainable use of water resources, water conservation policies should be greatly increased.

    Keywords: “Supply, demand”, “Water resources”, “Haraz basin”, “System dynamics”, “Vensim”
  • Neda Jafari *, Maryam Hafezparast, Bahman Farhadi Pages 3525-3532

    Determining water quality is of particular importance in water resources management. Today, due to the existence of numerous polluting sources of water resources, the chemical quality of water resources has been greatly reduced. The purpose of this study is to qualitatively classify the water resources of Gamasiab catchment area of Kermanshah province for drinking and agricultural uses and the quality of surface and groundwater resources. The qualitative data of five stations from 1358-97 and 5 wells were used. Qualitative data studied in this study are 10 parameters including: So4، cl، Hco3، ، ، TDS، EC ، pH and SAR. The results showed that according to the Wilcox diagram, all samples are in the C2S1 class range, which indicates good quality water for irrigation and agriculture. . According to the piper diagram, the facies is calcite water and fresh water type. River water is acceptable in terms of hardness and bicarbonate based on Schuler index in terms of hardness and in good range in terms of other parameters. The results of calculating WQI and GWQI indices show excellent water quality for surface and groundwater of this basin.

    Keywords: “Gamasiab basin”, “Quality Indicators”, “Piper diagram”, “Schoeller Diagram”, “Wilcox Diagram”
  • Omid Mahpeykar, Amir Ashtari Larki *, Mo Akbarinasab Pages 3533-3539
    Eddies are a circulating current that can be stable for tens of days and cause temperature and salinity changes over a wide area. The Persian Gulf is also exposed to this event on a daily basis, and especially in the summer, eddies with a radius of about 50 km (mesoscale) is formed in it, which changes the life of aquatic animals. In this study, using the Mike model, which is a hydrodynamic model, the flow simulation in the Persian Gulf was performed and the way of changing the hydrographic parameters as well as the transfer of suspended matter around the eddy was investigated. The results showed that ivy formation caused significant temperature and salinity changes in the environment, which due to its structure can cause the migration of marine species without stress. The transfer of nutrients by eddy is also such that the concentration of suspended matter in the circular path of the eddy is the highest. The study also showed that in summer the fish recruitment pattern for the number of species studied had the highest percentage, which in this season are formed according to the results of mesoscale eddies.
    Keywords: “Recruitment Pattern”, “Eddy”, “Temperature”, “Salinity”, “Nutrient”
  • Hassan Gholamrezaee, Kamran Kheiralipour *, Shahin Rafiee Pages 3540-3548
    Evaluation of energy and environmental indicators in each activity is nessessery n order to reduce the adverse effects on the environment. The aim of the present study was to investigate energy and environmental indicators in the production of sugar from sugar beet (Beta vulgaris). The data of Fariman Sugar Factory, Fariman, Khorasan Razavi, was used. Life cycle assessment method and SimaPro Software were used to determine the environmental loads of product production. The results of the present study showed that the total amount of input energy in the production of one hundred tons of sugar was 4788690.12 MJ. The most effective input energy in sugar production was natural gas with a share of 43%. The values of energy ratio, energy efficiency, energy intensity, and net energy gain indices were calculated as 0.56, 0.02 Kg.MJ-1, 47.9 MJ.kg-1, and -2075499.7 MJ.100tons-1. The share of non-renewable energy consumption was 97.35%. The highest environmental loads were from sugar beet, equipment and machinery, nylon and limestone, respectively. Normalization of environmental indicators in sugar production showed that the effect groups of marine aquatic ecotoxicity, abiotic depletion (fossil fuels), glowbal warming, fresh water aquatic ecotoxicity and acidificatin potential had higher values compared to others efect groups.
    Keywords: sugar, Sugar Factory, Energy, life cycle assessment, environmental impacts
  • Ali Ghomi Avili *, Moslem Akbrinai, Said Mohsen Hoseeni, MohamadHassan Talbian, Hans Kenap, Milad Rahimi Pages 3549-3555

    Forest management is one of the important issues in protecting and identifying the priorities of forest areas. Therefore, due to the involvement of individuals and legal entities in making managerial decisions, the use of methods with the least damage to the environment and accelerating the process of society requires the use of appropriate methods such as game theory. The power and ability of game theory as a mathematical tool for decision making is due to its methodology in terms of constructing and analyzing the problems and issues that human beings face in strategic choices. Therefore, in the applied experiment of this method, the strategies of global registration conditions of several Hyrcanian forests were studied. A series of questionnaires were used to study the strategy of the games; the tree model was tested for a 12-step question solution with a permutation of 5 sites and 4 IUCN criteria. The results of the analyzes in this section show that only one strategy out of

    Keywords: Game Theory, World Heritage Register, Strategic Choices, Hyrcanian Forests
  • Assadollah Mehrara, Mehrdad Matani, MohammadReza Bagherzadeh Pages 3556-3569

    in-depth interviews were conducted with 25 experts, and in the quantitative part, to measure the model, a researcher-made questionnaire with relative cluster sampling method was used among 285 people. Were distributed. The validity of the questionnaire was confirmed by face and content method and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha method. Data were analyzed by exploratory and confirmatory factor analysis with SPSS and AMOS software. The results of the qualitative section indicate that the environmental model of sustainable development has 15 dimensions in terms of causal conditions (1. service mission, 2. safety and health requirements, 3. social responsibility), underlying conditions (4. education and learning, 5 Culture building, 6. Attitudes and knowledge of managers), intervention conditions (7. Contractors, 8. Technical facilities and equipment, 9. Technology and technical operations), strategy (10. Medium and long-term policies of the Ministry of Energy, 11. Supervision and Continuous evaluation of project progress is 12. Customer Consumption Management Programs, 13. Residual Pollution Management Programs) and Outcome (14. Improving the Environmental Performance of the Gas Company and 15. Moving Towards Sustainable Development). The results of the quantitative section showed that all dimensions of the research paradigm model were confirmed.

    Keywords: “environment”, “sustainable development”, “Irans Gas Industry”, “Fossil Fuels”, “environmental pollution”
  • Bakhtiar Bahrami *, Milad Zandsalimi Pages 3570-3586
    Achieving a more comprehensive ecological analysis, landscape ecology needs to consider the natural features of that landscape, human interventions, and perceptions in a coexistence framework. In this regard, in a hilly settlement, the hills' ecological status could be examined from at least two sources: quantitative ecological indicators and users' visual assessments. This study has investigated the possible relations between these two and also the degree of their compatibility with each other in the four essential hills of Sanandaj (TOOSNOZA, NISHTEMAN, MELLAT, and DIDGAH). First, using FRAGSTATS software, the ecological indicators were obtained from satellite images. Then 12 indices were finalized through principal components analysis. In the next step corresponding to these indicators, an online questionnaire collected the visual evaluation level of users. Analysis of variance (ANOVA) showed a significant relationship between the ecological indicators and users' visual evaluation. The two ecological indicators CONTIG and FRAC had the highest compliance with the participants' evaluation. In other words, the two indicators of continuity and complexity can be more appropriate measures to study the ecological status of hills.
    Keywords: Hill, Ecological Metrics, Landscape ecology, “Visual Landscape Assessment”
  • Seyed Reza Miralizadeh Fard *, Shahrzad Khoramnejadian, Yousef Rashidi Pages 3587-3595
    In order to model the emission of pollutants, it's necessary to know the amount of mixing depth, which in most modeling, only for the climate of the region, values for the mixing depth is assumed. The aim of this study show the relationship between the depth of mixing in the atmosphere, and the pollutants measured by monitoring stations in Tehran Poonak. Methods Review Emission rate of pollutants CO, NO2 , PM10, SO2 , O3 and PM2.5 the urban air quality station of Poonak region and the comparison of the average daily and monthly concentrations of air pollutants is done based on the information received from the measuring station of the quality control company with the values of convective boundary layer height and mechanical boundary layer height of mixing. Results shows the height of urban mixing increases in proportion to changes in ambient temperature. On the other hand, synoptic conditions prevent the displacement and convection of the air mass of the boundary layer. As well as factors affecting the pollution of air, the characteristics of meteorological, topographic terrain and intensity Production of pollutants is not to increase or decrease the concentration of the scale of local and area of lead becomes.
    Keywords: “depth of disturbance”, “climatic conditions”, “ mixing height”, “ urban air quality”
  • Gholamhassan Jafari *, Zinab Karimi Pages 3596-3604

    The vegetation of more than 35 square kilometers of Sarab Zanjanrood, one of the main branches of Ghezel-Ozan River is grass, which is known as Soltanieh grass. Grass, an herbaceous plant of the genus Wheat, grows in hot and cold climates. Software ArcGIS, Google Earth, Global mapper, Excel and geological maps, topography, DEM, and climatic data were used to study the morphogenesis of Soltanieh grass. With the help of Wright and Porter's experimental models, the height of the snow border and the water equilibrium line of the Quaternary were estimated. Field surveys of the points where the waterway is shown in the topographic maps in the form of Two-pronged, no evidence of slope change or change of sediment and seawater was seen. Due to the existence of Quaternary glacial circuses in the eastern and western heights of Soltanieh, the dominance of glaciers in the cold Quaternary periods in the region has been almost certain. Soltanieh grass is a type of cold grass. The average weight temperature of the Soltanieh basin was estimated at 7.85°C and the average precipitation was 428.75mm and the equilibrium line altitude and the water and ice equilibrium line was estimated to be 2268 and 1147.5m, respectively.

    Keywords: Soltanieh grass, Circus, Glacier, Wright Method, porter
  • Allahbakhsh Kavoosi * Pages 3605-3612
    Reducing the use of non-renewable resources, enhancing the natural environment, controlling environmental pollution, and providing clean energy are important issues of concern in different communities, and planning for its implementation is a necessity. Since Iran has a special geographical location due to its location in a region with high potential and high solar radiation intensity, it can be attempted to produce and apply new energy by providing a suitable solution and recognizing its capabilities and potentials. The purpose of this article is to propose a suitable solution for the use of new and renewable solar energy, especially the photovoltaic system and its zoning in Iran. To realize this, it is necessary to use renewable local energies by recognizing the renewable resources and capabilities available in every part of the country. The results show that by studying and understanding the solar energy, the photovoltaic system capabilities, and its application, understanding the position of Iran, and studying the amount of sunlight in it, Iran has a good base for exploiting photovoltaic systems. Accordingly, the climatic zoning of the photovoltaic system in Iran is discussed in this article.
    Keywords: Sun, Photovoltaic, renewable, New Energy, Zoning
  • Mahdi Jalili Ghazizadeh *, Saba Khalaj, Fatemeh Sadat Aghamir Mohammadali Pages 3613-3625
    Due to the decline in soil quality and high volume of soil pollution in Iran, it is necessary to use methods that reduce or eliminate contaminants in the soil in a wide range of Iran. Contaminated soil was also removed from the landfill located in Aradkuh Kahrizak complex. Using thermocouple method, two types of biochar with different characteristics were produced from food waste and oil meal. The standard deviation and mean were calculated using R software and Shapiro-Wilk test was performed using SPSS software version 26 to ensure the normality of the data. Biochar from oil meal and food waste have a significant effect on reducing the amount of heavy metals in the soil and improve the soil. If they do not have a significant effect on improving the physical and chemical properties of soils. The reduction of heavy metals and the increase of soil fertility, in addition to the initial biomass and pyrolysis conditions, also depend on the type of soil granulation.
    Keywords: Soil fertility parameters, Heavy metals, biochar, food wastes, oil cakes
  • Simin Taghizadeh * Pages 3626-3636
    SiC is a durable and suitable material. Today, with the increase in demand, the production of this material has increased, and as a result, a huge volume of CO gas is produced. A common method for cost-effective and economical production of SiC is the Acheson method, which causes pollutants to enter the environment and thus increase air pollution. There are many methods for estimating gas diffusion rates. In this research, for the first time, MATLAB software has been used to calculate the CO gas diffusion rate during the SiC production process using the Acheson reactor method. First, the properties of the substrate and temperature changes are studied and then the process of SiC and CO production process is depicted. Studies show that the bed temperature needs to reach the desired value to start the reaction due to electrical resistance in the graphite core. With the start of the SiC production reaction, the bed porosity increases due to carbon consumption and CO gas is produced at the same time. As the reaction progresses, the amount of this gas inside the reactor increases and a current is generated towards the outlet valve, reducing the CO gas inside the reactor.
    Keywords: “SiC”, “Numerical calculation”, “CO gas”, “Acheson method”, “Diffusion rate”
  • REZA Shakeri * Pages 3637-3643
    Challenges of water resources and surface changes of Lake Urmia and the society under its influence are serious concerns about the dangers and destruction of the environment of the basin. Paid. Therefore, in a recent study, using Landsat satellite images from 2000, 2010 and 2020, it has dealt with the trend of changes in the six major uses. And with the help of spatial and temporal analysis, the method of dispersal of territorial measures has traced the footprint of destruction and water needs and environmental degradation. Therefore, the results show that during the last 20 years, the area of man-made buildings has increased by 40%. Also, forests have experienced a reduction rate of only 5%. Therefore, water bodies have reduced their area by 15%, and finally the speed of these changes in the first period was much more severe than the period 2010 to 2020. In the second period, pastures and poor soil cover or pastures have undergone the most changes. This trend is mostly dependent on climate change.
    Keywords: Land use, Trend of Change, Aquatic appearance, Landsat satellite, Lake Urmia
  • Seyed Teimour Hoseini Pages 3644-3647

    Today, the environment is one of the most important issues in human societies. Environmental pollutants include air pollution, soil pollution, water pollution and noise pollution. Among them, the issue of air pollution is more important for various reasons. In the metropolis of Tehran, air pollution has become a serious problem for urban management for about 2 decades, but unfortunately, no basic solution has been provided for it. According to the author's experience and field of activity, in this research, the basis of this problem has been discussed. Of course, this data is collected only from available sources. Based on real data, which requires more time and money, it may be possible to provide basic solutions to solve the problem of air pollution in this metropolis. In this study, while presenting data and statistics of different sources, in order to compare these data and express their weaknesses and strengths, the potential of contamination of different sources and neglected in the evaluations of previous authorities should be pointed out.

    Keywords: Air pollution, Transportation, Stationary resources, Industrial, Urban
  • Amini Amini, MohammadMehdi Khabiri *, Farhad Nejadkoorki Pages 3648-3657

    noise from the vehicle aerodynamic effect, and noise from the interaction of the tire and the pavement. One of the most effective factors in creating tire/pavement sound and reducing the sound of reflection from the asphalt surface are: pavement texture, pavement life, vehicle speed, and temperature,pavement texture should have adequate sliding resistance at high speeds. Because one of the effective factors in reducing accidents and increasing safety is to improve the surface friction of the pavement. To evaluate the skid resistance of asphalt, the English pendulum test by EST3-74 ASTM standard in wet and dry conditions was used. T According to the results, it can be concluded that the preparation of pavements with a higher percentage of coarse grain, can increase friction by 32% and increase noise pollution by 6% due to the movement of vehicles. Increasing the speed also increases the pavement/tire noise by 0.9 dB. Compared to weather conditions (wet and dry asphalt), the slip resistance of wet asphalt decreased by 6%, and the amount of noise (pavement/rubber) in wet asphalt compared to dry asphalt increased by an average of 1 dB.

    Keywords: “Pavement texture”, “Noise Pollution”, “Vehicle speed”, “Friction”, “Asphalt mix specifications”
  • Hossein Sid Kalal *, Somayeh Asadi, Vahid Zare Shahabadi, Seyed Ebrahim Mousavi, MohammadReza Almasian, Alireza Khanchi, Mohammad Taghiof Pages 3658-3668

    In this study, thorium ions were adsorbed in a batch system by Amberlite XAD-7 ion exchange resin impregnated with phosphate compounds such as TOPO (tri-octylphosphine oxide) and T2EHP (tri-2-ethylhexyl phosphate). The effect of important parameters on the adsorption process such as pH, time, temperature and the presence of interfering ions, as well as the effect of appropriate detergent on desorption, was investigated and evaluated. Thermodynamic relationships and several isothermal adsorption models including Freundlich, Redlich-Peterson, Langmuir and Temkin were investigated to describe the adsorption equilibrium. The structure of the modified adsorbent was investigated by infrared (IR) spectroscopy and thermal gravimetric analysis (TGA) methods. Based on the results obtained from the tests of thorium adsorption on XAD-7 resins impregnated with phosphate compounds, it was concluded that the adsorption reaction is a spontaneous (negative Gibbs free energy changes) and an exothermic process (negative enthalpy changes). Among the isothermal adsorption models, the nonlinear Redlich-Peterson model had the best result at 35 °C.

    Keywords: “Adsorption”, “XAD-7”, “Impregnation”, “Phosphate compounds”
  • Seyed Kazem Hosseini *, Abouzar Rafiei Ghahsareh Pages 3669-3685

    The purpose of this article is to investigate the environmental consequences and challenges of the South Pars Special Zone. The method of the article is descriptive-analytical. The results showed that one of the most important issues currently discussed in relation to the South Pars region is the issue of environmental sustainability short-term and long-term, direct and indirect on the environment of the region and the whole country and even the countries bordering the Persian Gulf. The entry of effluents from petrochemical units and gas refineries into the sea and the lack of pollution control of these effluents are also the concerns of environmentalists. One of the most important programs of Pars Energy Special Economic Zone Organization in order to improve environmental indicators in the special zone is to reform the structure of environmental management in the South Pars region and integrate activities by preparing and approving the approved organizational chart and communicating executive instructions to coordinate the activities of health, safety and Environment in gas refineries and petrochemical complexes. Certainly, this coordination of activities will prevent island actions and surface plans, as well as further endangering the environment and the health of the citizens and employees of the region.

    Keywords: Keywords “Environment”, “Environmental Sustainability”, “Political-Security Consequences”, “South Pars Special Zone”, “Assaluyeh”
  • Fattaneh Hajilou * Pages 3686-3695
    The cultivation of landraces that are resistant to environmental stresses, pests and plant diseases and have a less need for fertilizers and toxins is important for Increasing access to healthy and nutritious food and tackling climate change that has endangered food production in the contemporary world. In this regard, the native knowledge of people who are traditionally engaged in agriculture is important because it guides the researchers to make appropriate decisions against climate change. This manuscript based on the findings of research to explore the indigenous knowledge of cultivation of landraces among rural women of East Azerbaijan. The research method is qualitative and data collection was done by semi-structured interviews with farmer women. Data analysis by thematic analysis shows that important factors it takes the form of social and economic structures. The results indicate that the combination of the three issues of gender, climate change and agricultural production can lead the agricultural sector to more successful policies to encourage farmers to cultivate landraces and preserve native seeds.
    Keywords: Climate Change, Food Security, Indigenous Knowledge, Rural women
  • Zohreh Poormolaie, Mitra Mohammadi *, Mohammad Ghafoori Pages 3696-3703
    This study was conducted with the aim of determining and zoning the air quality of Mashhad in 2014 based on air quality index (AQI). In this study, instantaneous concentrations of air pollutants in Mashhad were prepared and AQI was calculated. Data analysis was performed using Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests at a significant level of 5% in SPSSV.23 software. Moreover, Arc GIS was used to zone the air quality of the studied stations. The results showed that the months of September and October have the highest average of AQI with 168 and 156 (unhealthy status) and March with a value of 88 (moderate status) has the lowest amount among the studied months. Based on zoning maps, most stations in Mashhad were assessed as moderate and unhealthy status for sensitive groups. Also, Taghiabad and Khayyam South stations with an average AQI index of 107 (unhealthy condition for sensitive groups) as the most polluted and Machine Abzar station with a value of 37 (good condition) as the cleanest points among the studied stations. PM2.5 was the most important pollutant during the study.
    Keywords: “Air Pollution”, “Zoning”, “Criteria pollutants”, “Air Quality Index (AQI)”, “Air Quality Health Index (AQHI)”
  • MohammadHasan Yazdani *, Zhila Farzaneh Sadat Zaranj Pages 3704-3709

    Despite the negative effects of the outbreak of Covid 19 virus in various fields, the cessation and reduction of some activities has had positive effects on the environment. The present study was conducted with the aim of measuring the environmental sustainability of Ardabil city during the Covid 19 pandemic in order to achieve a green city in region 3 of Ardabil city and by considering 5 criteria. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. Based on one-sample t-test, the average environmental sustainability of the studied indicators is equal to 3.02 and is moderate. According to the findings of the COPRAS model, Rezvan town with Nj equal to 100% has the best situation in terms of environmental sustainability indicators among the neighborhoods of region 3 of Ardabil city and Malabashi and Malayosef neighborhoods with the lowest percentage in the most unfavorable situation and in Are in last place. Malabashi and Malayoosef neighborhoods, because they are informal settlements, have had the most negative impact on the level of environmental sustainability in District 3 of Ardabil.

    Keywords: Environmental Sustainability, COVID 19, Green City, COPRAS, Ardabil
  • Mahdieh Rezaei *, Maryam Zoheiri Pages 3710-3719
    The purpose of the present study was to analyze the content of human and environmental textbooks of the eleventh grade of secondary school. In this study, the content analysis method with Shannon entropy technique was used. The statistical population of the study consisted of the content of the human and environmental textbook with 115 pages, including 7 sections. The results showed that highest unit was assigned to soil index and the lowest one was for biodiversity index. The highest importance factor in water component was water management index and the least water quality decline, the highest importance factor in soil component related to soil conservation index and the lowest food security. the highest importance factor in air component related to air pollution index and the least human factors, the highest importance factor in energy component related to fossil fuel index and the lowest Clean energy and green fuels, the highest importance factor in the waste component related to the recycling index and the lowest waste accumulation and incineration, and the highest importance factor in the waste component related to the index Biodiversity and least waste The importance of conservation strategies index, respectively.
    Keywords: Human, Environment, textbook, content analysis, Shannon Entropy, components
  • Ghasem Zolfaghari *, Sara Nezamparvar, Vahid Rajabzadeh Pages 3720-3729

    In the present study, first CO, CO2, NOx, HC, H2S, and dust were measured in different parts of Zaveh cement plant and then modeling of pollutants in different stability conditions up to 50 km of the plant in the Screen View software was investigated. The highest concentration of dust in the preheater outlet was 93 mg/m3 (less than the Iranian emission standard). The results of the Screen View model to simulate the emission of preheater gas pollutants indicate that the maximum concentration of NOx pollutant in the unstable state is 58.6 μg/m3 up to a distance of 3.5 km from the source. The maximum output concentration of the preheater (12.7 μg/m3) in unstable weather conditions is less than the standard clean air standard and finally covers a range of 3 to 30 km. Dust from cement silo and mills stack due to the presence of a preheater structure as a barrier and the creation of a downwash zone downstream of these two stack, caused dust pollution around the distance of 200, 220, and 350 meters.

    Keywords: dust, Gaseous contaminations, Screen View, Cement factory
  • Yegane Feyzollahi, Abdollah Golmohammadi *, Ali Nematollahzadeh, Mohammad Tahmasebi Pages 3730-3739

    Biopolymer packaging materials such as zein have a high potential for replacement with synthetic polymers due to their biodegradability. Despite their environmental benefits, their application is not possible due to their poor properties. To overcome these limitations, using crosslinking materials such as essential oils (EOs) is a very effective method. Therefore, in this study, the effect of using Zataria multiflora EO (ZEO) on improving the properties of biodegradable zein film was investigated. Adding ZEO to the film had no effect on the film thickness. But, it reduced the tensile strength, water vapor permeability and brightness and increased the elongation at break, water solubility and a and b color parameters in film and improved the film surface properties according to AFM and SEM images. Also, the results of FTIR test indicated that new connections were established in the film structure due to the presence of EOs. Therefore, it seems that the use of zein biodegradable film containing ZEO is able to open a new window to the use of biodegradable materials in the food packaging industry in order to better maintain the quality and Open food safety and reduce the environmental hazards resulting from the accumulation of petroleum packaging materials.

    Keywords: “Biodegradable”, “Crosslinking”, “Essential oil”, “Zataria multiflora”, “Zein”
  • Abbas Tokhm Afshan *, Ali Farzadian Pages 3740-3751
    The purpose of this paper is to investigate the analysis and analysis of groundwater quality factors in Farashband region for agriculture and drinking so that by using the drawing methods available in AQQA software, it is possible to provide a suitable solution for plain management. In this study, 19 villages from Farashband city in Fars province were selected and physicochemical parameters along with quantitative changes in groundwater resources were analyzed during 2016. The results showed that, based on the Wilcox diagram in 1995, the southern region is the source and the owner of the C3S1 class with salt water and can be used for agriculture. The rest of the C4S1 and C4S2 class areas are of very poor quality for unsuitable agriculture. In the classification of the quality of Farashband groundwater for agriculture based on WHO, it was found that about 56.2% of groundwater in Farashband region has a relatively favorable quality for agriculture. The groundwater of the region according to the Iranian standard for drinking determined that all the groundwater of Farashband region has good and permitted quality based on the amount of acidity, the amount of sulfate and the amount of hardness for drinking; However,
    Keywords: “groundwater”, “Qualitative, Quantitative Changes”, “International Standard”, “Aquachem”, “Cross-Plain Plain”
  • Azita Behbahaninia *, Mona Azizi, Lobat Taghavi Pages 3752-3756

    The purpose of this study is the effect of two sources of well irrigation and surface runoff on soil heavy metal concentrations. Samples of well water, surface runoff and soil irrigated with well water and surface runoff were collected in District 18 of Tehran in different months. Concentrations of lead and cadmium in the samples were determined by atomic absorption spectrometry. The results of this study showed that in soil samples irrigated with surface runoff, the maximum concentrations of lead and cadmium were 52.5 and 0.64 mg/kg of dry soil, respectively, which is less than the allowable level of heavy elements in the soil. In well-irrigated soil samples, the maximum concentrations of lead and cadmium were 88 and 2.8 mg/kg of dry soil, respectively, which is more than the allowable limit and the reason can be due to the proximity of farms to the municipal sewage outlet. The average amount of lead and cadmium in well samples showed that it is very toxic for drinking and not for agricultural use. Samples of surface runoff water with lead content less than 0.05 and cadmium less than 0.03 mg / L Toxic for drinking and allowed for agriculture.

    Keywords: “Heavy Metals”, “Soil”, “Runoff”, “well”, “Wastewater”
  • Babak Ashtari, Mansour Yeganeh *, Mohammadreza Bemanian, Khosro Daneshjoo Pages 3757-3772
    Architecture discipline is primarily concerned with spatial boundaries. Although this subject has been addressed from various scopes, the way in which these boundaries can be challenged, namely architectural concepts that are capable in this regard, has remained largely uninvestigated. Nature-inspired architectural concepts developed by Sou Fujimoto in the framework of his intellectual project, Primitive Future, aim to eliminate traditional spatial boundaries and, therefore, his architecture can be a didactic case in this context. The aim of this paper is therefore to unfold certain spatial boundaries that can be blurred by these architectural concepts and to evaluate their potential for the elimination of spatial boundaries. Ergo, this paper can be regarded as a qualitative documentary study founded on a descriptive-analytical method conducted by a literature survey and a case study. Findings have indicated that certain spatial boundaries, namely the established dualities between Architecture ─ Nature, Interior ─ Exterior, Architecture ─ Furniture, Object ─ Field, Figure ─ Ground, Public ─ Private, Architecture ─ City and Openness ─ Enclosure, may be blurred by architectural concepts developed as the Primitive Future. However, the potential of these concepts to challenge spatial boundaries is different, i.e. Tree Like Place and Garden have the greatest potential.
    Keywords: Architectural Concept, Spatial Boundaries, Nature-inspired architecture, Primitive Future
  • Raana Javidan, Ravanbakhsh Shirdam *, Ahmad Nourigohar Pages 3773-3782
    Environmental pollution is one of the concerns which affected human life and it is a must to find solutions for that. The effluent derived from the industrial units is contaminated with chloride. The amount of chloride in the effluent of studied lead and zinc industry is more than 50000 ppm and without an effective treatment system, will cause a lot of damage to the environment. Phytoremediation by Phragmites Australis plant has been used in a surface flow constructed wetland (CW) to reduce chloride concentration in the effluent. In the first pilot, the resistance of the plant to various chloride concentrations was measured. The sewage was tested with concentrations of 9250 and 4625 ppm. The results showed at these concentrations P.australis was able to reduce chloride concentration by 75.98% and by 92.33% respectively. In the second pilot, a CW on a laboratory scale was used to study the plant's behavior and chloride removal in a concentration of 2250 ppm. The plant performance was not satisfactory in this pilot and reduced the chloride concentration of the effluent by only 15.25%. These results indicate that P.australis has high efficiency in reducing chloride concentration and this yield is much higher in the summer season.
    Keywords: Constructed Wetland, dechlorination, Phytoremediation, Phragmites australis, Wastewater Treatment
  • Elaheh Pahlevan *, Bahram Malekmohammadi, Hasan Hoveidi, Esmaeil Salehi Pages 3783-3792
    Having an ideal metropolis needs a large number of huge projects, such as the construction of a subway, which benefits the development of the city. However, the construction of such projects (which typically takes two to three years) has a negative effect on the environment of human and natural surroundings during construction operations. One of the most negative effects is noise pollution and the annoying noise of the construction. This study was carried out in a residential context around the auxiliary tunnel of line 3 metro- Abbas-Abad district- Tehran- Iran. The study population was inhabitants of the residential area around the project that were randomly selected. The risks were evaluated through the William fine method. Also, by checking the most important environmental risks, among the six significant and important identified risks, 3 Risk effects on the fauna, health and disease, human population and migration were in high level and the 3 Risk effects on the flora, Dead Night, cruelty and insecurity were at a moderate level.
    Keywords: Noise Pollution, Construction Project, Risk
  • Mina Amani, Esmaeil Sheidai Karkaj, Mohsen Sabzi Nojadeh Pages 3793-3802

    Allelopathy is one of the methods of interspecific communication in plant communities, the study ‎of which can help to understand the interactions of plants. Therefore, this study was conducted ‎to investigate the effect of allelopathy, antioxidant properties, phenolic and flavonoid ‎compounds of different concentrations of Achillea wilhelmsii‏ ‏and Salvia officinalis L. ‎extract on ‎the germination characteristics of two species of Onobrychis viciifolia and Medicago sativa ‎in a ‎completely randomized design with 9 treatments, and 5 repetitions were performed in 2018. ‎Measured parameters included percentage and germination rate, root length, stem and seedling ‎length, mean germination time, allometric coefficient, seed vigor index and seedling fresh and ‎dry weight. The results of one-way analysis of variance showed that different concentrations of ‎the mentioned extracts had a significant inhibitory effect on germination parameters of ‎O.viciifolia and M.sativa. Also, the results of the mean comparison index showed that increasing ‎the concentration of extracts significantly reduced the studied parameters, so that the highest ‎percentage of decrease was observed in the highest concentration of aqueous extract, which can ‎be the reason is the increase in allelopathic substances and consequently the increase in toxicity ‎on the traits.

    Keywords: Achillea wilhelmsii, Allelopathy, antioxidant properties, Germination.‎
  • Ahmad Ghanbari, MohammadReza Asgharipour, Mahmoud Ahmadpour Pages 3803-3813

    The economic study of this product plays an important role in the prosperity of the agricultural economy of the county and this region. Checking the performance of this product is a very important factor in increasing its production and performance, without the need for additional costs. The present study was conducted to determine the randomness of the experiment in the eastern region of Kerman province in 2017-2018 years. In this study, the average total technical efficiency of palm farms was calculated 63% for four counties; the minimum efficiency of the units belongs to the city of Narmashir. On the results, effective factors affecting the technical efficiency of palm trees are estimated significant in production units, that including coefficients of poisoning, water consumption, mixed cultivation, participation in training classes and investment. Suggesting that a one percent increase in investment would increase efficiency by 7.4%. It is expected that with increasing the variables of participation in educational classes, investment and cultivation (dates and other products), will increase the economic efficiency of the dates of production units of the study area.

    Keywords: Date, Bam, Water Use Efficiency, Random Constraint